nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Pieczone kotlety mielone z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Upieczone kotlety mielone są mniej kaloryczne.

Pieczone kotlety mielone z pieczarkami

Składniki:

Pieczone kotlety mielone z pieczarkami

 

  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • kilka łyżek mleka
  • 1 czerstwa bułka
  • 25-30 dag pieczarek
  • kilka łyżek pikantnego keczupu
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety mielone z pieczarkami
1. Mięso mielone umieszczamy w misce, wbijamy do niego jajko, dodajemy posiekaną cebulkę. Bułkę przez chwilę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy pieprzem i solą, a także mielonymi paprykami. Wyrabiamy masę.
2. Pieczarki dość drobno kroimy i dodajemy do masy, mieszamy.
3. Formujemy nieduże kulki, umieszczamy je na natłuszczonej blaszce i spłaszczamy, tworząc kotlety.
4. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie ketchup mieszamy z 4-5 łyżkami wody i polewamy tym mięsne kulki. Pieczemy jeszcze 15-20 minut.
5. Podajemy ze świeżo ugotowanymi ziemniakami i ogórkami korniszonymi.