karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Pieczone kule ryżowe ze szpinakiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie składające się głównie z ryżu i szpinaku z dodanymi przyprawami, może być podawane z wymyślnymi sosami. Danie jest lekkie, pieczone. Można je spożywać także na zimno, jest wówczas równie smaczne.

Pieczone kule ryżowe ze szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone kule ryżowe ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone kule ryżowe ze szpinakiem
Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Dodać masło, sos sojowy, ser żółty i wymieszać. Osobno, w osolonej wodzie, ugotować marchewki. Odcedzić, ugnieść tłuczkiem. Dodać do ryżu. Wymieszać.

Mrożony szpinak dusić przez kilka minut na rozgrzanym maśle klarowanym. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, dodać sól czosnek niedźwiedzi. Następnie, gdy już lekko ostygnie, poszatkować go na drobniejsze kawałki. Połączyć z odcedzonym ryżem i marchewką. Dodać jajka, bułkę tartą, ketchup, curry, paprykę, przyprawę do pizzy i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Formować Kulki wielkości piłeczki pingpongowej, układać na blasze. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 20 min. 

Można podawać z ulubionym mięsem, rybą lub sosami warzywnymi czy mięsnymi.

Doskonałe również jako przekąska.
Pieczone kule ryżowe ze szpinakiem
Masa na kule ryżowe jest kolorowa i pachnąca
Pieczone kule ryżowe ze szpinakiem
Wszystko razem zapiekać, najlepiej nie dłużej niż 25 min, aby ryż z wierzchu się nie wysuszył.