zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Pieczone nafaszerowane ziemniaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

mało pracy - pyszny efekt

Pieczone nafaszerowane ziemniaki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone nafaszerowane ziemniaki

 

  • 14 średnich ziemniaków
  • Nadzienie :
  • 250 g kiełbasy toruńskiej
  • 150 chudego mięsa z wędzonego ogona ( może być wędzony boczek )
  • 1 spora cebula
  • 1 pomarańczowa papryka ( lub czerwona )
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 średnich pieczarek
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 250 g mozzarelli w bloku
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • przyprawa borowiki z ziołami do smaku
  • sól morska z ziołami

 

Sposób przygotowania:

Pieczone nafaszerowane ziemniaki
Przygotować blachę z wyposażenia kuchenki i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzać olej, kiełbasę i mięso z ogona ( bez skóry ) pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Oczyszczona cebulę i paprykę oraz pieczarki również pokroić w kostkę i dodać na patelnie, chwilę smażyć. Dodać wszystkie przyprawy do smaku oprócz soli morskiej z ziołami. Farsz wymieszać i schłodzić a do chłodnego dodać startą na tarce mozzarellę oraz natkę i kukurydzę i wszystko wymieszać. Umyte ziemniaki przekroić na pół i za pomocą łyżeczki lub kulkownicy wydrążyć środek tworząc łódeczkę i ułożyć tak przygotowane ziemniaki na blasze. Oprószyć je solą morską z ziołami. W zagłębienia powkładać farsz. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut. Podawać na gorąco, można polać ketchupem.
Pieczone nafaszerowane ziemniaki
przygotować farsz do nadziewania ziemniaków.
Pieczone nafaszerowane ziemniaki
przygotować ziemniaki do faszerowania ...
Pieczone nafaszerowane ziemniaki
ziemnaiki napełnić przygotowanym farszem.
Pieczone nafaszerowane ziemniaki
ziemnaiki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.