mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Pieczone pierożki z mięsem od Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dziś miałam dzień pierogów to moja pierwsza propozycja

Pieczone pierożki z mięsem od Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone pierożki z mięsem od Mariel

 

 

  • FARSZ,
  • 300 gram łopatka bez kości,
  • 1 szt. cebula,
  • 1 szt. jajko,
  • 2 łyżeczki papryka mielona,
  • 3 łyżki śmietana,
  • pieprz,
  • Sól,
  • 4 łyżki oliwa,
  • zielona pietruszka

 

  • 2 białka

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki z mięsem od Mariel
Farsz: Mięso dokładnie umyć i osuszyć , zmielić w maszynce do mięsa.Na patelni podgrzać 2 łyżki oliwy i podpiec mięso. Następnie zostawić do wystudzenia , letnie jeszcze raz zmielić w maszynce lub w robocie. Cebulę obrać i drobno posiekać .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę.Dodać do mięsa tak jak i pozostałe składniki śmietanę , jajko,paprykę i przyprawy na końcu drobno posiekaną pietruszkę zieloną.Wymieszać dokładnie tak by składniki się ze sobą połączyły. Ciasto. Na stolnice wysypać przesianą mąkę, dodać żółtka , posiekaną margarynę , paprykę mieloną i śmietanę .Ciasto dokładnie wyrobić tak by było jednolite w razie , gdyby się lepiło dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkować na cienki placek , szklankę powycinać kółka , do każdego dodać na środek po łyżce farszu , skleić boki.Układać na suchej patelni niczym nie wysmarowanej. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Białka roztrzepać i dwukrotnie posmarować pędzelkiem silikonowym pierogi,włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut , do momentu aż zrobią się rumiane.
Pieczone pierożki z mięsem od Mariel
mięso podpiec na patelni , następnie zmielić w robocie lub w maszynce
Pieczone pierożki z mięsem od Mariel
do mięsa dodajemy śmietanę , paprykę jajko i cebulę
Pieczone pierożki z mięsem od Mariel
ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto
Pieczone pierożki z mięsem od Mariel
nakładamy na środek po łyżeczce farszu mięsnego