gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pieczone podudzia z kurczaka z suszonymi jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny kurczak w paprykowo- żurawinowej marynacie z dodatkiem suszonych jabłek które po upieczeniu rozpływają się w ustach.

Pieczone podudzia z kurczaka z suszonymi jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone podudzia z kurczaka z suszonymi jabłkami

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone podudzia z kurczaka z suszonymi jabłkami
Podudzia umyć, wysuszyć. Składniki marynaty połączyć dokładnie wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do marynaty. Polać podudzia, wetrzeć. Pozostawić jak najdłużej. Najlepiej na noc. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem wyłożyć podudzia wraz z marynatą. Marchewkę pokroić w dość cienkie krążki, cebulę w grubą kostkę. Dodać do kurczaka wraz z suszonymi jabłkami. zalać winem. Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach, następnie ok 7 minut w 200 stopniach, Miedzy czasie podlewamy wytwarzającym się sosem. Smacznego.
Pieczone podudzia z kurczaka z suszonymi jabłkami
wszystkie przyprawy z zioła mieszamy z olejem i żurawiną.
Pieczone podudzia z kurczaka z suszonymi jabłkami
Polewamy podudzia i wcieramy marynatę odstawiamy.
Pieczone podudzia z kurczaka z suszonymi jabłkami
Marchewkę kroimy w grubą kostkę a marchew w krążki.
Pieczone podudzia z kurczaka z suszonymi jabłkami
wykładamy kurczaka i warzywa oraz suszone jabłka zalewamy winem.