misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Pieczone warzywa z sosem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

zmiksować chrzan i śmietanę, przełożyć do miseczki i udekorować...

Pieczone warzywa z sosem chrzanowym

Składniki:

Pieczone warzywa z sosem chrzanowym

 

  • 3 surowe, czerwone buraki, umyte, nie obrane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 50 ml ciepłej wody
  • 2 czerwone cebule, każda pokrojona na 6 części
  • 2 słodkie ziemniaki surowe lub pieczone, pokrojone na cienkie plasterki
  • sól
  • czarny pieprz
  • SOS CHRZANOWY:
  • 200 ml śmietany
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • papryka do przybrania

Sposób przygotowania:

Pieczone warzywa z sosem chrzanowym
Gotować buraki 35 minut, do miękkości, wyjąć, dobrze osuszyć. Pokroić w ćwiartki. Rozgrzać piekarnik do 200stC. Zmieszać oliwę z oliwek, miód, wodę w formie do pieczenia. Włożyć buraki i zamieszać. Wstawić formę do piekarnika. Po 15 minutach wyjąć i dołożyć ziemniaki. Doprawić i piec 30-35 minut, dopóki nie zmiękną i nie nabiorą złotego koloru. Zrobić sos: zmiksować chrzan i śmietanę, przełożyć do miseczki i udekorować papryką. Sos polać osobno.

Tagi:

sosy buraki