Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaki i roladki ala gołąbki
Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką i osuszamy. Większe kroimy na ćwiartki, małe na połówki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki podane na sos dokładnie razem mieszamy i za pomocą pędzelka nanosimy na ziemniaki. Każdy powinien być dokładnie posmarowany. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni termoobiegiem. gdy się zaczną rumienić ( po upływie około 30 min) podkręcamy temperaturę do 250 i jeszcze pieczemy 10 min. Gdy ziemniaki się pieką, ścinamy z liści wszelkie zgrubienia i żyły i polewamy wrzątkiem, aby były miękkie do zawijania. Piersi przekrawamy na pół i każdą część rozbijamy. Na liściach układamy płaty mięsa, posypujemy solą oraz pieprzem na mięso kładziemy plaster sera. Paprykę kroimy w paski, cebulę w cienkie krążki i dusimy razem w małej ilości wody. Gdy są miękkie dodajmy czerwoną przyprawę, majeranek, czosnek i pieprz ziołowy. Gdy papryka lekko ostygnie nakładamy porcje na podkład z kapusty, mięsa i sera. Zakładamy brzegi do środka i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy roladki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na talerze nakładamy upieczone ziemniaki i po roladce. Całość posypujemy grubą solą.
zbysiowa
Ela Dz
Dzięki Madziu...poszło wszystko w mgnieniu oka. :)