Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczone ziemniaki i roladki ala gołąbki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taka nowsza wersja gołąbków.

Pieczone ziemniaki i roladki ala gołąbki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone ziemniaki i roladki ala gołąbki

 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 liście młodej kapusty
  • po pół papryki w trzech kolorach
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka suszonego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka czerwonej przyprawy do mięs
  • łyżka majeranku
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1,5 kg młodych ziemniaków w mundurkach
  • sos: łyżka oleju,
  • łyżka magii
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżka suszonego czosnku
  • 3 łyżki rosołu lub wody
  • gruba sól do posypania ziemniaków na talerzu

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki i roladki ala gołąbki
Ziemniaki dokładnie szorujemy szczoteczką i osuszamy. Większe kroimy na ćwiartki, małe na połówki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki podane na sos dokładnie razem mieszamy i za pomocą pędzelka nanosimy na ziemniaki. Każdy powinien być dokładnie posmarowany. Wkładamy do piekarnika nastawionego na 200 stopni termoobiegiem. gdy się zaczną rumienić ( po upływie około 30 min) podkręcamy temperaturę do 250 i jeszcze pieczemy 10 min. Gdy ziemniaki się pieką, ścinamy z liści wszelkie zgrubienia i żyły i polewamy wrzątkiem, aby były miękkie do zawijania. Piersi przekrawamy na pół i każdą część rozbijamy. Na liściach układamy płaty mięsa, posypujemy solą oraz pieprzem na mięso kładziemy plaster sera. Paprykę kroimy w paski, cebulę w cienkie krążki i dusimy razem w małej ilości wody. Gdy są miękkie dodajmy czerwoną przyprawę, majeranek, czosnek i pieprz ziołowy. Gdy papryka lekko ostygnie nakładamy porcje na podkład z kapusty, mięsa i sera. Zakładamy brzegi do środka i zawijamy jak tradycyjne gołąbki. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy roladki i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na talerze nakładamy upieczone ziemniaki i po roladce. Całość posypujemy grubą solą.
Pieczone ziemniaki i roladki ala gołąbki
Płaty mięsa układamy na liściach kapusty, posypujemy solą i pieprzem.
Pieczone ziemniaki i roladki ala gołąbki
Pokrojoną w słupki paprykę dusimy razem z cebulą do miękkości.
Pieczone ziemniaki i roladki ala gołąbki
Porcje duszonej papryki nakładamy na przygotowane liście z mięsem i serem.
Pieczone ziemniaki i roladki ala gołąbki
Osuszone ziemniaki smarujemy dokładnie przygotowanym sosem.