klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

pieczonki domowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Piknik w domu :) Smaczne i aromatyczne danie obiadowe

pieczonki domowe

Składniki:

pieczonki domowe

 

 

Sposób przygotowania:

pieczonki domowe
Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry, obrać marchew, buraka i cebulę również pokroić je w plastry, boczek i kiełbasę pokroić w plastry.
W żaroodpornym naczyniu z przykryciem układać warzywa i wędliny warstwami, na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na to położyć buraka, kilka marchewek cebulę kiełbaski, następna warstwa ziemniaków itd... posolić lekko każdą warstwę i popieprzyć, na samym wierzchu ułożyć jak najwięcej boczku lub jeśli mamy mało boczku na wierzch położyć gruby plaster masła lub smalcu. Przykryć to szczelnie folią aluminiową i nakryć przykryciem. Włożyć do rozgrzanego pieca 200 st C na 2 godziny na środku wysokości piekarnika piec tylko od spodu.