Sposób przygotowania:
pieczonki domowe
Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry, obrać marchew, buraka i cebulę również pokroić je w plastry, boczek i kiełbasę pokroić w plastry.
W żaroodpornym naczyniu z przykryciem układać warzywa i wędliny warstwami, na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na to położyć buraka, kilka marchewek cebulę kiełbaski, następna warstwa ziemniaków itd... posolić lekko każdą warstwę i popieprzyć, na samym wierzchu ułożyć jak najwięcej boczku lub jeśli mamy mało boczku na wierzch położyć gruby plaster masła lub smalcu. Przykryć to szczelnie folią aluminiową i nakryć przykryciem. Włożyć do rozgrzanego pieca 200 st C na 2 godziny na środku wysokości piekarnika piec tylko od spodu.
W żaroodpornym naczyniu z przykryciem układać warzywa i wędliny warstwami, na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na to położyć buraka, kilka marchewek cebulę kiełbaski, następna warstwa ziemniaków itd... posolić lekko każdą warstwę i popieprzyć, na samym wierzchu ułożyć jak najwięcej boczku lub jeśli mamy mało boczku na wierzch położyć gruby plaster masła lub smalcu. Przykryć to szczelnie folią aluminiową i nakryć przykryciem. Włożyć do rozgrzanego pieca 200 st C na 2 godziny na środku wysokości piekarnika piec tylko od spodu.