Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pieczonki/ duszonki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne danie jednogarnkowe - pieczonki/ duszonki/etc.

Pieczonki/ duszonki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczonki/ duszonki

 

  • Pieczonki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczonki/ duszonki
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry. Kiełbasę pokroić w talarki, boczek w baseczki. Cebulę posiekać w piórka, czosnek drobno pokroić. Na dno garnka z grubym dnem dodać łyżkę smalcu, ułożyć cienką warstwę ziemniaków, cebuli, czosnku, kiełbasy i boczku. Oprószyć pieprzem, solą. Dodać kilka ziarenek ziela i liście laurowe. Czynności powtarzać do wyczerpania składników. Całość gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków jakich używamy). Danie nakładać na talerze i posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać np. z kubkiem maślanki.
Pieczonki/ duszonki
Ziemniaki obrać i pokroić w dość grube talarki.
Pieczonki/ duszonki
Cebulę posiekać w piórka, czosnek drobno.
Pieczonki/ duszonki
Kiełbasę pokroić w talarki, boczek w paski.
Pieczonki/ duszonki
Składniki układać w garnku warstwowo, każdą posypać przyprawami.