Sposób przygotowania:
Pieczony kalafior
Do mięsa mielonego wieprzowego dodać jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać dokładnie. Doprawić do smaku solą, przyprawą do mięsa oraz pieprzem, ponownie wymieszać.Kalafiora umyć.Następnie ugotować w całości w osolonej wodzie do smaku. Gotujemy ok 10-15 minut.Wyjąć kalafior , przestudzić.Do kalafiora od spodu nałożyć mięso mielone w każde miejsce, czyli otwory kalafiora. Resztę mięsa położyć na wierzchu.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać kalafiora. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć kalafiora, wlać bulion warzywny. Następnie włożyć do piekarnika.Pieczemy kalafiora w nagrzanym piekarniku 190 stopni około godziny.