Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczony kurczak długo marynowany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kurczak długo marynowany w mieszance przypraw z miodem, octem balsamicznym, olejem i czosnkiem, a następnie upieczony w całości.

Pieczony kurczak długo marynowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony kurczak długo marynowany

 

  • 1 ok. 2 kg kurczak
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka całej kolendry
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chili w płatkach
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki oleju
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak długo marynowany
Do moździerza przełożyć gorczycę, kolendrę, ziele angielskie, płatki papryki, rozmaryn i kmin. Przyprawy w moździerzu dokładnie utrzeć, przesypać do miseczki. Do utartych przypraw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, ocet, miód, olej i trochę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Kurczaka w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 20 godzin. Po tym czasie zamarynowanego kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Piec w 160 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie kurczaka odwrócić i piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.
Pieczony kurczak długo marynowany
Część przypraw przełożona do moździerza.
Pieczony kurczak długo marynowany
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.
Pieczony kurczak długo marynowany
Umyty i osuszony kurczak dokładnie natarty przygotowaną marynatą.
Pieczony kurczak długo marynowany
Zamarynowany kurczak ułożony w naczyniu do zapiekania.