Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak długo marynowany
Do moździerza przełożyć gorczycę, kolendrę, ziele angielskie, płatki papryki, rozmaryn i kmin. Przyprawy w moździerzu dokładnie utrzeć, przesypać do miseczki. Do utartych przypraw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięs, ocet, miód, olej i trochę soli. Wszystko dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą. Kurczaka w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 20 godzin. Po tym czasie zamarynowanego kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania piersiami do góry. Piec w 160 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie kurczaka odwrócić i piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.