Anna85

Anna85

Szef Kuchni
[Przepisów: 87]

Pieczony seler ze smażonym szczupakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Upieczonego szczupaka przekładamy wraz z selerem do naczynia żaroodpornego zalewamy i zapiekamy, po czym podajemy z potrawką z selera.

Pieczony seler ze smażonym szczupakiem

Składniki:

Pieczony seler ze smażonym szczupakiem

 

  • 4 filety ze szczupaka
  • 1 duży seler
  • 1 seler naciowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietany 22%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 5 gałązek posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczony seler ze smażonym szczupakiem
Bulwę selera obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, po czym kroimy w cienkie plastry i rozkładamy w naczyniu żaroodpornym - każdy plaster osobno. Szczupaka obsmażamy na oleju z dwóch stron a następnie układamy na plastrach selera. Wszystko zalewamy śmietaną, połową soku z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym zapiekamy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. W oddzielnym naczyniu rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej pokrojony w kostkę seler naciowy. Dodajemy resztę soku z cytryny, sól, pieprz i posiekaną natkę. Plastry selera i ryby przekładamy na talerz i przykrywamy potrawką z patelni.

Tagi:

seler