Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Piegowaty serniczek na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Serniczek z tartą mleczną czekoladą i ciasteczkowym spodem.

Piegowaty serniczek na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegowaty serniczek na zimno

 

  • 180 g ciastek kruchych czekoladowych
  • 90 g masła
  • małe bezy (8-10 sztuk)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kg mielonego twarogu
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Piegowaty serniczek na zimno
Ciastka mocno rozkruszyć. Masło roztopić i przestudzić. Roztopione masło wlać do rozkruszonych ciastek i wymieszać. Bezy rozkruszyć, dodać do ciastek. Wszystko wymieszać, przełożyć do średniej tortownicy, docisnąć do dna, schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku. Jak napęcznieje, rozpuścić ją (ja wstawiam na 30 sekund do mikrofalówki na pełną moc), przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i twaróg, dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać ją do masy z twarogiem. Dodać też roztopioną, jeszcze ciepłą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać powierzchnię. Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez kilka godzin). Przed podaniem odpiąć obręcz tortownicy, a ciasto dowolnie udekorować.
Piegowaty serniczek na zimno
Rozkruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem.
Piegowaty serniczek na zimno
Ciastka z masłem i bezami wyłożone do tortownicy i dociśnięte do dna.
Piegowaty serniczek na zimno
Ubita na sztywno śmietana z dodatkiem twarogu i cukru pudru.
Piegowaty serniczek na zimno
Starta mleczna czekolada dodana do masy z twarogiem.