Sposób przygotowania:
Piegowaty serniczek na zimno
Ciastka mocno rozkruszyć. Masło roztopić i przestudzić. Roztopione masło wlać do rozkruszonych ciastek i wymieszać. Bezy rozkruszyć, dodać do ciastek. Wszystko wymieszać, przełożyć do średniej tortownicy, docisnąć do dna, schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku. Jak napęcznieje, rozpuścić ją (ja wstawiam na 30 sekund do mikrofalówki na pełną moc), przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i twaróg, dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać ją do masy z twarogiem. Dodać też roztopioną, jeszcze ciepłą żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na schłodzony spód, wyrównać powierzchnię. Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej przez kilka godzin). Przed podaniem odpiąć obręcz tortownicy, a ciasto dowolnie udekorować.
-Natka-