zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Piekielny udziec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pikantne mięsko z udźca indyka, doskonałe danie dla wielbicieli ostrych dań. Jako dodatek proponuję ziemniaki i czerwoną , duszoną kapustę.

Piekielny udziec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piekielny udziec

 

  • udziec z indyka około 1.20 kg
  • sól prowansalska wg smaku
  • przyprawa ognista w młynku wg smaku
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ( około 2 łyżki)
  • sos sojowy grzybowy ( około 30 ml )
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżka skrobi do zagęszczenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Piekielny udziec
Z udźca wycinam kość , myję, osuszam, nacieram przyprawami , dodaję sos sojowy i odstawiam do lodówki aby się dobrze zamarynowało ( jakieś dwie godziny)

Po tym czasie obsmażam na maśle klarowanym z każdej strony, dodaję plasterki czosnku, podlewam gorącą wodą, dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywam i duszę do miękkości na małym gazie.

Na koniec sos zagęszczam delikatnie skrobią wymieszaną w małej ilości wody.

Jako dodatek proponuję ziemniaki i czerwoną , duszoną kapustę.
Piekielny udziec
Etap 1 Z udźca wycinam kość , myję, osuszam, nacieram przyprawami
Piekielny udziec
Etap 2 dodaję sos sojowy i odstawiam do lodówki aby się dobrze zamarynowało
Piekielny udziec
Etap 3Po tym czasie obsmażam na maśle klarowanym z każdej strony, dodaję plasterki czosnku, podlewam gorącą wodą, dodaję liście laurowe i ziele angielskie.