Sposób przygotowania:
Pierniczki Gosi
Do garnka dajemy margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier i miód mieszamy na kuchence aby składniki się rozpuściły,mieszamy od czasu do czasu .Rozpuszczone składniki studzimy ale uważamy aby były jeszcze płynne jak zaczniemy mieszać .Masę przelewamy do miski wbijamy jajka mieszamy mikserem,do masy wsypujemy mąkę ,orzechy ,kakao,przyprawę,cynamon i proszek do pieczenia.W śmietanie mieszamy amoniak i sodę wlewamy do masy mieszamy mikserem.Masa po wymieszaniu jest dosyć wolna ale taka ma być. Masę posypujemy trochę mąką miskę stawiamy w chłodnym miejscu .Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej .Następnego dnia wykładamy masę na blat posypany mąką i wyrabiamy ciasto jakiś czas ,jak będzie się trochę kleiło podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto dzielimy i wałkujemy wycinamy foremką dowolne kształty.Pierniczki najlepiej piec na papierze albo na macie do pieczenia albo po prostu blachę posypać mąką bez smarowania.Pierniki układamy na blasze na każdy piernik na górę dajemy kawałek orzech włoskiego lub słupki migdałowe.Blachy dwie jednocześnie wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 st i pieczemy około 15 minut.Pierniki jak wystygną można polać lukrem ale my nie bardzo lubimy więc tylko trochę polałam rozpuszczoną polewą czekoladową. POLECAM !!!
gusia1000
gosia56
Bardzo dziękuję gusia 1000 pierniczki są naprawdę pyszne Polecam!!!!
edytaha
gosia56
Ależ proszę bardzo pierniczki są naprawdę pyszne tylko ze to ciasto musi stać jeden dzień.
edytaha
Jeden dzień to drobiazg :)
gosia56