Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pierniczki last minute

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ten przepis jest przepisem mojej prababci dla zapominalskich. Ciasto nie leżakuje, pierniczki są odpowiednio chrupiące po upieczeniu ( fajnie jak poleżą kilka dni, ale nie jest to konieczne ), a przy tym naprawdę nie wymaga od nas dużo pracy

Pierniczki last minute Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pierniczki last minute

 

  • 1 kg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka miodu
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • Opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub wody
  • Barwniki spożywcze

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki last minute
Margarynę rozstawiamy w rondelku. Kiedy margaryna będzie już roztopiona dodajemy do niej, miód, cukier i przyprawę do piernika, wszystko starannie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy i stopniowo wlewamy do niej przestudzoną masę, wbijamy jajka, dodajemy sodę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto dzielimy na porcję, stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Z ciasta wykrawamy foremką dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 12 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasta wyciągamy i studzimy. Przechowujemy je w szczelnym pojemniku. Pierniczki możemy też polukrować, posypać cukrem pudrem lub posypką. Lukier: Wszystkie składniki starannie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody.
Pierniczki last minute
Etap 1 Pierniczki last minute przed upieczeniem
Pierniczki last minute
Etap 2 Pierniczki last minute po upieczeniu