Sposób przygotowania:
Pierniczki nadziewane w czekoladzie
Przygotowujemy ciasto piernikowe, które warto przygotować na 4-5 tygodni przez świętami - planowanym pieczeniem. Mleko mieszamy z sodą oczyszczoną. Miód, cukier oraz masło delikatnie podgrzewamy tylko do połączenia się składników. Studzimy. Stopniowo wlewamy mleko. Następnie dodajemy mąkę oraz jajka, wsypujemy sól, przyprawę piernikową. Całość mieszamy. Na czas leżakowania ciasta przekładamy je w chłodne miejsce Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i nakładamy dżem (podczas wałkowania ciasta będziemy potrzebować jeszcze trochę mąki). Przykrywamy drugim kółeczkiem ciasta lekko dociskamy brzegi i wykrawamy różne kształty ciastek. Pierniki przekładamy na blaszkę i pieczemy około 15 minut w 190 stopniach. Przestudzone pierniczki maczamy w gorzkiej czekoladzie, którą rozpuszczamy wraz z plantą w kąpieli wodnej.