akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pierniczki staropolskie (długodojrzewające)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lubiane przez dużych i małych smakoszy- pierniczki. Te robione z ciasta staropolskiego, które leżakuje w lodówce 5 tygodni i dopiero wtedy można je piec. Bardzo smaczne! Polecam :)

Pierniczki staropolskie (długodojrzewające)

Składniki:

Pierniczki staropolskie (długodojrzewające)

 

  • 600 g mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru 
  • 375-400 g miodu
  • 125 g masła
  • 2 małe jajka
  • 1/4 szkl zimnego mleka 
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Pierniczki staropolskie (długodojrzewające)

ETAP 1:

Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.

ETAP 2:

Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.

ETAP 3:

Ostudzoną mieszankę miodowo-maślaną przelać do dużej miski. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera, dodając po kolei jajka. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać połowę mąki z dodatkami, mleko i resztę mąki.

Starannie wyrobić (ciasto na typ etapie jest bardzo gęste.) Gotowe przełożyć do kamionkowego lub szklanego garnka, przykryć ściereczką i obwiązać sznurkiem. Garnek z ciastem włożyć do foliowej reklamówki i umieścić w lodówce na 5 tygodni.

ETAP 4:

Pierniczki należy upiec tydzień przed świętami, by miały czas na zmięknięcie.

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować w kilku partiach na grubość 3-4 mm (polecam rozwałkowywać pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy)

Za pomocą foremek wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach. Umieścić je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (mocno urosną). Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych pierniczków!).

Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić kilka minut na blaszce, aż stwardnieją, a następnie przenieś na kratkę i wystudzić.

ETAP 5:

Tak przygotowane pierniczki można dowolnie udekorować. Polecam dekoracje z lukru królewskiego. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, gdzie po kilku dniach zmiękną. Smacznego!