Sposób przygotowania:
Pierniczki staropolskie (długodojrzewające)ETAP 1:
Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia się składników. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
ETAP 2:
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika.
ETAP 3:
Ostudzoną mieszankę miodowo-maślaną przelać do dużej miski. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera, dodając po kolei jajka. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać połowę mąki z dodatkami, mleko i resztę mąki.
Starannie wyrobić (ciasto na typ etapie jest bardzo gęste.) Gotowe przełożyć do kamionkowego lub szklanego garnka, przykryć ściereczką i obwiązać sznurkiem. Garnek z ciastem włożyć do foliowej reklamówki i umieścić w lodówce na 5 tygodni.
ETAP 4:
Pierniczki należy upiec tydzień przed świętami, by miały czas na zmięknięcie.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować w kilku partiach na grubość 3-4 mm (polecam rozwałkowywać pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, dzięki czemu ciasto nie będzie kleić się do wałka i stolnicy)
Za pomocą foremek wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach. Umieścić je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (mocno urosną). Piec w 180 st.C przez ok. 10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych pierniczków!).
Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić kilka minut na blaszce, aż stwardnieją, a następnie przenieś na kratkę i wystudzić.
ETAP 5:
Tak przygotowane pierniczki można dowolnie udekorować. Polecam dekoracje z lukru królewskiego. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, gdzie po kilku dniach zmiękną. Smacznego!
zbysiowa