kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu.

 Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

Składniki:

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym

 

  • 500g mąki tortowej
  • 250ml miodu
  • szklanka cukru
  • 125g smalcu
  • 1/4 szklanki mleka
  • 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru

 

  • lukier królewski
  • posypki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym
W garnku powoli rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę i studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto i wkładamy go garnka, który zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinamy pierniczki, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odległość, gdyż wyraźnie rosną. Pieczemy w 180 stopniach C przez 10 minut. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.