zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Pierniczki witraże

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Smaczne i śliczne, pierniczki z "okienkami" Ozdabiają stół i smakują nie tylko milusińskim. Warte polecenia.

Pierniczki witraże Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki witraże

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 2 duże jajka
  • 10 dag cukru
  • 5 dag masła roztopić i ostudzić
  • 10 dag płynnego miodu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika ( Kotanyi)
  • 1 łyżka kakao
  • Łyżeczka sody

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki witraże
Pszenną mąkę przesiewam do miski, dodaję mąkę orkiszową , cukier , przyprawę do pieczenia, kakao i sodę, mieszam, wbijam jajka , dodaję ostudzone masło i miód, wyrabiam ciasto. Odrywam po kawałku, wałkuję, można podsypać troszkę mąk, jeśli jest potrzeba.

Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków.

Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku 8-10 minut. Studzę nie ściągając z blaszki, landrynki muszą zastygnąć.

Lukruję i ozdabiam całkiem zimne.
Pierniczki witraże
Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami .
Pierniczki witraże
Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku)
Pierniczki witraże
Landrynki wsypuję na środek wyciętych pierniczków.
Pierniczki witraże
Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku 8-10 minut. Studzę nie ściągając z blaszki ,