Sposób przygotowania:
Pierniczki witraże
Pszenną mąkę przesiewam do miski, dodaję mąkę orkiszową , cukier , przyprawę do pieczenia, kakao i sodę, mieszam, wbijam jajka , dodaję ostudzone masło i miód, wyrabiam ciasto. Odrywam po kawałku, wałkuję, można podsypać troszkę mąk, jeśli jest potrzeba.
Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków.
Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku 8-10 minut. Studzę nie ściągając z blaszki, landrynki muszą zastygnąć.
Lukruję i ozdabiam całkiem zimne.
Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Landrynki rozgniatam ( tłuczkiem w worku) i wsypuję na środek wyciętych pierniczków.
Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarniku 8-10 minut. Studzę nie ściągając z blaszki, landrynki muszą zastygnąć.
Lukruję i ozdabiam całkiem zimne.