Sposób przygotowania:
Pierniczki z dodatkiem mąki grahamPrzygotowanie mokrych składników:
Masło przekładamy do rondelka. Topimy go na średnim ogniu. Gorące masło ściągamy z ognia. Rozpuszczamy w nim miód i syropu trzcinowy. Studzimy chwilę.
Przygotowanie suchych składników:
Obie rodzaje mąki i pozostałe suche składniki mieszamy dokładnie razem.
Zagniatanie ciasta:
Do miski z suchymi składnikami dodajemy rozpuszczoną przestudzoną masę miodową oraz jajka. Zagniatamy gładkie ciasto.
Wykrawanie i pieczenie pierniczków:
Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Za pomocą małych foremek wycinamy pierniczki. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy za pomocą pędzla mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 10 min.
Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Za pomocą zabarwionego na różne kolory barwnikami spożywczymi lukru dekorujemy pierniczki. Ozdabiamy je cukrowymi posypkami.
SylaUla
Agnieszka Rec