Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierniczki z dodatkiem mąki graham

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem zrobiłam na próbę drobne pierniczki z dodatkiem mąki pszennej graham. Polukrowałam je kolorowymi lukrami. Wyszła pyszna wersja zdrowszych pierniczków.

Pierniczki z dodatkiem mąki graham Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierniczki z dodatkiem mąki graham

na ciasto:

 

  • dodatkowo:
  • 4 łyżki mleka do posmarowania pierniczków
  • małe foremki

dodatkowo:

  • gotowy lukier królewski oraz barwniki spożywcze
  • cukrowe posypki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierniczki z dodatkiem mąki graham

Przygotowanie mokrych składników:

Pierniczki z dodatkiem mąki graham
W gorącym rozpuszczonym maślane rozpuszczamy miód i syrop trzcinowy

Masło przekładamy do rondelka. Topimy go na średnim ogniu. Gorące masło ściągamy z ognia. Rozpuszczamy w nim miód i syropu trzcinowy. Studzimy chwilę.

Przygotowanie suchych składników:

Pierniczki z dodatkiem mąki graham
Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy razem

Obie rodzaje mąki i pozostałe suche składniki mieszamy dokładnie razem.

Zagniatanie ciasta:

Pierniczki z dodatkiem mąki graham
Z podanych składników zagniatamy ciasto

Do miski z suchymi składnikami dodajemy rozpuszczoną przestudzoną masę miodową oraz jajka. Zagniatamy gładkie ciasto.

Wykrawanie i pieczenie pierniczków:

Pierniczki z dodatkiem mąki graham
Wykrojone pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 5 mm. Za pomocą małych foremek wycinamy pierniczki. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy za pomocą pędzla mlekiem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy ok. 10 min.

Po upieczeniu ściągamy ostrożnie z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Za pomocą zabarwionego na różne kolory barwnikami spożywczymi lukru dekorujemy pierniczki. Ozdabiamy je cukrowymi posypkami.