marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierniczki z dodatkiem skórki ananasowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zbliżają się święta Bożego Narodzenia małymi krokami,więc można wymyślać nowe smaki pierników,miodowników lub makowników itp.Mój przepis na dziś to pierniczki z dodatkiem ananasa.

Pierniczki z dodatkiem skórki ananasowej

Składniki:

Pierniczki z dodatkiem skórki ananasowej

 

  • 35 dag. mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru brązowego lub białego,
  • 6 łyżek masła,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta cynamonu sproszkowanego,
  • szczypta zmielonych goździków,
  • 6 łyżek miodu,
  • 2 łyżki suszonych kawałków ananasa,
  • tłuszcz do formy,
  • arkusz pergaminu do formy,
  • lukier plastyczny lub polewa czekoladowa,
  • 400 ml.wody do podgrzania polewy.

Sposób przygotowania:

Pierniczki z dodatkiem skórki ananasowej
Masło z cukrem i miodem rozpuścić w rondlu, mieszając, by masa nie przywierała do dna. Następnie dodać żółtka i po szczypcie przypraw i siekanego suszonego ananasa i zamieszać dokładnie, po czym zestawić i wystudzić. Mąkę z sodą i przyprawą do piernika przesiać na stolnicę lub do misy oraz dodać wystudzoną masę z rondla i wyrabiać rękoma na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę i wstawić w misce lub opakowaniu foliowym do lodówki na dobę lub krócej. Piekarnik nagrzać następnego dnia, blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami z różnymi kształtami, np. choinek i układać obok siebie na blasze. Wstawić na 10-15 min. do nagrzanego do 175 st. C piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i dekorować lukrem plastycznym lub polewą przez tulejkę z brystolu.