Sposób przygotowania:
Pierniczki z dodatkiem skórki ananasowej
Masło z cukrem i miodem rozpuścić w rondlu, mieszając, by masa nie przywierała do dna. Następnie dodać żółtka i po szczypcie przypraw i siekanego suszonego ananasa i zamieszać dokładnie, po czym zestawić i wystudzić. Mąkę z sodą i przyprawą do piernika przesiać na stolnicę lub do misy oraz dodać wystudzoną masę z rondla i wyrabiać rękoma na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę i wstawić w misce lub opakowaniu foliowym do lodówki na dobę lub krócej. Piekarnik nagrzać następnego dnia, blachę natłuścić i wyłożyć pergaminem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wykrawać foremkami z różnymi kształtami, np. choinek i układać obok siebie na blasze. Wstawić na 10-15 min. do nagrzanego do 175 st. C piekarnika. Po upieczeniu wyjąć i dekorować lukrem plastycznym lub polewą przez tulejkę z brystolu.