marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierniczki z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Święta już niedługo i pora wymyślać nowe przepisy na potrawy lub wypieki lub korzystać ze sprawdzonych. Ja lubię czasem pofantazjować i wypróbowywać swoje pomysły na wypieki.

Pierniczki z migdałami

Składniki:

Pierniczki z migdałami

 

  • 0,5 kg. mąki pszennej tortowej,
  • 100 g.masła,
  • 100 g.miodu płynnego,np.lipowego,
  • 150 g.cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
  • 200 g. migdałów kalifornijskich,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu lub folii aluminiowej.

Sposób przygotowania:

Pierniczki z migdałami
Masło rozpuścić w rondlu lub garnku wraz z cukrem i miodem na małym ogniu, mieszając, by zawartość nie przywarła do dna, zwłaszcza miód. Gdy powstanie jednolita masa, zestawić naczynie lub wyłączyć palnik i ostudzić masę. Mąkę przesiać do dużej misy z odrobiną sody, wlać masę z masła, miodu i cukru oraz wbić dwa jajka i wymieszać całość rękoma. Ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez pół godziny w opakowaniu foliowym. Piekarnik nagrzać do temp. 175-180 st. C, blachę natłuścić i wyłożyć arkuszem pergaminu lub folii aluminiowej. Ciasto po schłodzeniu wyjąć i rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrawać radełkiem lub foremkami w kształcie reniferów, serc lub choinek. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać i lekko wklepać w ciastka. Układać pierniczki na blasze i wstawić na 10-15 min. do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć blachę, pierniczki zsunąć na talerz lub tacę i piec następną turę.