Sposób przygotowania:
Pierniczki z migdałami
Masło rozpuścić w rondlu lub garnku wraz z cukrem i miodem na małym ogniu, mieszając, by zawartość nie przywarła do dna, zwłaszcza miód. Gdy powstanie jednolita masa, zestawić naczynie lub wyłączyć palnik i ostudzić masę. Mąkę przesiać do dużej misy z odrobiną sody, wlać masę z masła, miodu i cukru oraz wbić dwa jajka i wymieszać całość rękoma. Ciasto uformować w kulę i schłodzić w lodówce przez pół godziny w opakowaniu foliowym. Piekarnik nagrzać do temp. 175-180 st. C, blachę natłuścić i wyłożyć arkuszem pergaminu lub folii aluminiowej. Ciasto po schłodzeniu wyjąć i rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrawać radełkiem lub foremkami w kształcie reniferów, serc lub choinek. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać i lekko wklepać w ciastka. Układać pierniczki na blasze i wstawić na 10-15 min. do piekarnika. Po upieczeniu wyjąć blachę, pierniczki zsunąć na talerz lub tacę i piec następną turę.