Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Pierniczkowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszyste muffinki z piernikową nutą

Pierniczkowe babeczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierniczkowe babeczki

 

  • 100 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka świeżego, startego imbiru

 

Sposób przygotowania:

Pierniczkowe babeczki
Mieszamy ze sobą suche składniki, tj, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy. W oddzielnym naczyniu łączymy roztopione masło z mlekiem, roztrzepanym jajkiem. Łączymy suche składniki z mokrymi, dosypujemy jeszcze wypłukane rodzynki i dodajemy świeży imbir.
Całość mieszamy łyżką, ale tak, żeby pozostały grudki.
Blachę do pieczenia muffinek zapełniamy papilotkami. W każdą papilotkę nakładamy ciasto do 2/3 wysokości.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Pierniczkowe babeczki
Niezwykle puszyste i proste w przygotowaniu- jak to muffinki :)