Sposób przygotowania:
Pierniczkowy raj
Ciasto: Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodać, nie przerywając ucierania, obydwie mąki wymieszane z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 C. Wystudzone ciasto przeciąć na dwa blaty.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie starte jabłka usmażyć na maśle, dodać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać.
Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklani gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić, cały czas ubijając dodać tężejącą galaretkę.
Na pierwszy blat wyłożyć zimną masę jabłkową i poukładać na niej pierniczki, następnie wyłożyć przygotowaną bitą śmietanę i przykryć ją drugim blatem.
Czekoladę rozpuścić i polać ciasto.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie starte jabłka usmażyć na maśle, dodać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać.
Bita śmietana: Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklani gorącej wody, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić, cały czas ubijając dodać tężejącą galaretkę.
Na pierwszy blat wyłożyć zimną masę jabłkową i poukładać na niej pierniczki, następnie wyłożyć przygotowaną bitą śmietanę i przykryć ją drugim blatem.
Czekoladę rozpuścić i polać ciasto.