Piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Margarynę, miód i cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać kakao, cynamon i przyprawę do pierników, wymieszać, ostudzić. Na

Piernik

Składniki:

Piernik

 

  • 2 jajka,
  • 12 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 4 łyżki miodu,
  • ½ kg mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-2 łyżeczki cynamonu,
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • dowolne bakalie.

Sposób przygotowania:

Piernik
Margarynę, miód i cukier rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać kakao, cynamon i przyprawę do pierników, wymieszać, ostudzić. Następnie dodać jajka, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Bakalie obtoczyć w mące, dodać do ciasta, wymieszać.

Tortownicę lub keksówkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Ciasto wlać do formy.

Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut.