zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smakowite ciasto na podwieczorki

Piernik

Składniki:

Piernik

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 1/2 op. miodu naturalnego
  • 1-2 jaja
  • łyżka margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przyprawa piernikowa
  • tłuszcz
  • bułka tarta

 

Sposób przygotowania:

Piernik
Zagotować mleko z miodem, cukrem ( 2 łyżeczki pozostawić) i tłuszczem, dodać przyprawy korzenne. Gorącą mieszankę wlać do mąki i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę, wymieszać ją z ciastem. Formę wysmarowaną tłuszczem wysypać bułką tartą i wypełnić ciastem. Piec przez około jedną godzinę w średnio nagrzanym piekarniku.
Smacznego