Sposób przygotowania:
Piernik
Przygotowujemy ciasto: miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do utartej margaryny dodajemy po jednym jajku, chwile miksujemy. Do gotowej masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia, posiekaną czekoladę oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie mieszamy, a następnie gotowe ciasto wykładamy do keksówki i pieczemy około 80 minut w temp. 170*C. Masa:szklankę śmietany zagotowujemy. Do wrzącej śmietany dodajemy 1,5 tabliczki połamanej czekolady. Całość gotujemy na wolnym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż powstanie gładki i gęsty krem. Gotowy krem czekoladowy odstawiamy do wystygnięcia. Następnie upieczony i wystudzony piernik przekrawamy na 3 części. Każdą część nasączamy ponczem, który przygotowujemy z wody i cukru. Pierwszą część piernika smarujemy kremem czekoladowym, przykrywamy drugą częścią. Drugą część ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi, przykrywamy trzecią, ostatnią częścią. Całość lekko do siebie dociskamy. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią wierzch piernika.