madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Piernik 15

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piernik głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia ale ja piekę znacznie częściej.

Piernik 15

Składniki:

Piernik 15

 

Sposób przygotowania:

Piernik 15
W misce ucieramy margarynę z cukrem na puszysty krem, oraz jajkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz pozostałe sypkie składniki to znaczy sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Na samym końcu powoli dolewamy mleko i miód, oraz dodajemy powidła. Całość dobrze mieszamy i przelewamy na blaszkę wysmarowana tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez ok. 45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy polac piernik polewą kakaową lub roztopioną czekoladą.