Sposób przygotowania:
Piernik 2
Do mąki wbić żółtka i dodać miód. Całość bardzo dobrze mieszać. Migdały zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę. Migdały pokroić i razem z sodą oczyszczoną dodać do reszty składników. Pomarańcz dobrze sparzyć, a następnie strzeć z niej skórkę. Startą skórkę dodać do masy. Do masy dodać również pół łyżeczki cynamonu oraz pół łyżeczki goździka. Masę doprawić do smaku gałką muszkatołową według własnego uznania. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać ze sobą. W następnej kolejności białka ubić na sztywną pianę i dodać je do masy. Całość dobrze, ale też delikatnie wymieszać. Formę dokładnie wysmarować margaryną, a później wlać do niej ciasto. Piernik piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50- 60 minut. Z soku wyciśniętym z cytryny oraz z cukru pudru zrobić lukier, a później polać nim upieczony piernik.