lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1938]

Piernik bożonarodzeniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypka truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny.

Piernik bożonarodzeniowy Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Piernik bożonarodzeniowy

Składniki:

Dodatkowo:

  • powidła lub dżem do przełożenia 300 g
  • cukier puder do obsypania
  • truskawkowa posypka na wierzch

Sposób przygotowania:

Piernik bożonarodzeniowy

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą, wsypujemy przyprawy korzenne i kakao. Dodajemy cukier i śmietanę. Ubijamy osobno jaja i wlewamy do reszty składników.

Wlewamy rozpuszczone masło i płynny miód. Mieszamy łopatką do połączenia składników( Ciasto jest lekko lejące, za chwile gęstnieje).

Formę od babki lub keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto piernikowe.

Pieczemy w 170 stopniach koło 45 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Kroimy w poprzek, przekładamy powidłami lub dżemem.

Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy posypką truskawkową. Przykryłam piernik kloszem na ciasto po 2 godzinkach jedliśmy.

Piernik Bożonarodzeniowy
Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą, wsypujemy przyprawy korzenne i kakao.
Piernik Bożonarodzeniowy
Dodajemy cukier i śmietanę kwaśną, może być 12-18 .
Piernik Bożonarodzeniowy
Ubijamy osobno jaja i wlewamy do reszty składników.Wlewamy rozpuszczone masło i płynny miód.
Piernik Bożonarodzeniowy
Mieszamy łopatką do połączenia składników( Ciasto jest lekko lejące, za chwile gęstnieje).
Piernik Bożonarodzeniowy
Formę od babki lub keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto piernikowe. Pieczemy w 170 stopniach koło 45 minut.
Piernik Bożonarodzeniowy
Wyjmujemy piernik z pieca, studzimy na kratce. Kroimy w poprzek.
Piernik Bożonarodzeniowy
Przekładamy powidłami lub dżemem. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy posypką truskawkową.

Tagi:

ciasto piernik