sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Chilijski piernik bożonarodzeniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kolejna wycieczka do Chile. Tym razem proponuję aromatyczny i korzenny piernik świąteczny. Wśród składników jest marchew nadająca mu wilgoci i niezwykłej miękkości. Polecam.

Chilijski piernik bożonarodzeniowy

Składniki:

Chilijski piernik bożonarodzeniowy

Składniki na keksówkę

Sposób przygotowania:

Chilijski piernik bożonarodzeniowy
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Kardamon i goździki ucieramy w moździerzu. Mieszamy z imbirem, gałką, cynamonem i kakao. Dodajemy do masy jajecznej.

Ciągle ubijając dolewamy olej i stopniowo dosypujemy mąkę z proszkiem i sodą. Dodajemy marchew oraz bakalie.

Delikatnie mieszamy i przelewamy ciasto do foremki na keksówkę. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut, do suchego patyczka.

Kiedy piernik przestygnie możemy udekorować go roztopioną czekoladą, polewą lub lukrem.

Tagi:

ciasto piernik