Sposób przygotowania:
Piernik długo dojrzewający z powidłami babci
Miód, cukier, masło i smalec rozpuścić w rondelku, uważać by się nie zagotowało. Mieszać, wystudzić. Wszystkie sypkie przesiać (mąka, przyprawa soda). Dodać wystudzoną masę z rondelka. Miksować dodając kolejno po jajku i chluście mleka. Wyrobić mikserem na dość luźne ciasto. Zostawiamy w misce przykrytej ścierką w lodówce na miesiąc. Po tym czasie ciasto będzie elastyczne. dzielimy je na 4 kule i każdą rozwałkowujemy. Każdy blat pieczemy 20 minut w 180 st. Studzimy na ściereczce. Powidła przekładamy do rondelka. Podgrzewamy. Ciepłe, ale nie gorące smarujemy na pierwszym placku. Przykrywamy kolejnym. Sypiemy bogato orzechami. I tak z każdym plackiem. Owijamy ciasto folią. Obciążamy książkami i odstawiamy na tydzień. Dzień lub dwa przed wigilią z czekolady robimy polewę (warto dodać odrobin ę mleka i masła). Polewamy ciasto, sypiemy bakalie. Zajadamy się w święta i dzielimy z innymi wypiekiem.