miaohmia

miaohmia

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Piernik długo dojrzewający z powidłami babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trzeba czekać ale warto :)Chyba właśnie na tym polega magia świąt :) pyszny z powidłami babci i prawdziwym miodem z lokalnej pasieki. Wesołych świąt i smacznej wigilii :)

Piernik długo dojrzewający z powidłami babci Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik długo dojrzewający z powidłami babci

 

  • mąka pszenna 1200g
  • miód 750g
  • cukier 2 szklanki
  • smalec 100g
  • mleko zimne 125 ml
  • jaja 4
  • soda 3 łyżeczki
  • masło 150g
  • powidła śliwkowe 500g
  • przyprawa do piernika 20g
  • czekolada 250g
  • orzechy 100g

 

  • miejsce w lodówce i duuuuuużo cierpliwości

Sposób przygotowania:

Piernik długo dojrzewający z powidłami babci
Miód, cukier, masło i smalec rozpuścić w rondelku, uważać by się nie zagotowało. Mieszać, wystudzić. Wszystkie sypkie przesiać (mąka, przyprawa soda). Dodać wystudzoną masę z rondelka. Miksować dodając kolejno po jajku i chluście mleka. Wyrobić mikserem na dość luźne ciasto. Zostawiamy w misce przykrytej ścierką w lodówce na miesiąc. Po tym czasie ciasto będzie elastyczne. dzielimy je na 4 kule i każdą rozwałkowujemy. Każdy blat pieczemy 20 minut w 180 st. Studzimy na ściereczce. Powidła przekładamy do rondelka. Podgrzewamy. Ciepłe, ale nie gorące smarujemy na pierwszym placku. Przykrywamy kolejnym. Sypiemy bogato orzechami. I tak z każdym plackiem. Owijamy ciasto folią. Obciążamy książkami i odstawiamy na tydzień. Dzień lub dwa przed wigilią z czekolady robimy polewę (warto dodać odrobin ę mleka i masła). Polewamy ciasto, sypiemy bakalie. Zajadamy się w święta i dzielimy z innymi wypiekiem. 
Piernik długo dojrzewający z powidłami babci
leżakowanie
Piernik długo dojrzewający z powidłami babci
przekrój
Piernik długo dojrzewający z powidłami babci
czekolada