Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Seromakowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny seromakowiec na święta lub na różne okazję. Przepis zaczerpnięty https://gotujmy.pl/seromakseromakowiec-z-gotowa-masa-makowa,przepisy-okazje-przepis,269901.html

Seromakowiec Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Seromakowiec

Ciasto

  • Ciasto
  • mąka -1,5 szkl
  • cukier -mniej niż pół szkl
  • proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
  • żółtka -2 szt
  • masło -125 g
  • cukier waniliowy -1 opak

Masa makowa:

  • masa makowa - 850 g
  • białko jaj - 1 szt
  • jajka - 3 szt
  • aromat rumowy - kilka kropli
  • mąka ziemniaczana - 36 gram ( 3 łyżki )

Masa serowa:

  • 1,5 kg- sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 150 g - masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • budyń śmietankowy - 1 opak ( 64 g )
  • kilka kropel aromatu
  • 6 - jajek

Polewa:

  • Polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Seromakowiec
Ciasto:

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać.

Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 30 minut do lodówki.

Masa makowa:

Przełożyć masę z puszki do miski, dodać białko i pozostałe składniki, dobrze zmiksować.

Masa serowa:

Żółtka jaj utrzeć, dodawać stopniowo masło, dalej ucierać.

Do utartych żółtek, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać, później dodać proszek budyniowy i aromat rumowy, wymieszać.

Białka jaj ubić na sztywno, dodając po trochu cukru, dalej ubijać, przełożyć pianę do masy serowej, delikatnie wymieszać.

Blachę o wymiarach 32 × 22 cm wysmarować tłuszczem, na spód blachy wyłożyć ciasto, włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stop i podpiec ciasto, przez 10 minut, na ciasto wylać masę makową i łyżką wylewać na mak, masę serową.

Blachę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok. 65 minut w 180 stop.

Polewa:

Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać, zdjąć rondel z ognia, dodać czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia.

Lekko przestudzoną polewą, polać wierzch seromakowca, posypać wiórkami kokosowymi.
Seromakowiec
Żółtka utarte z masłem i pozostałymi składnikami masa serowa gotowa
Seromakowiec
Masa makowa została zmiksowana z pozostałymi składnikami
Seromakowiec
Z podanych składników zagnieciono kruche ciasto i wyłożono na blachę
Seromakowiec
Masa makowa wyłożona na podpieczone ciasto i masa serowa na mak