gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

piernik mikołajkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

piernik mikołajkowy, leżakujący, jeśli chcesz mieć go na święta musisz go zrobić najpóźniej w mikołajki

piernik mikołajkowy

Składniki:

piernik mikołajkowy

 

  • 3 jajka,
  • 250 g masła,
  • kg mąki,
  • 1,5 szkl cukru,
  • łyżka sody,
  • łyżka kakao
  • pół szkl mleka,
  • opakowanie przyprawy do piernika,
  • 4 łyżki miodu,
  • słoik powideł np śliwka węgierka
  • czekolada gorzka,

Sposób przygotowania:

piernik mikołajkowy
W garnku roztapiamy cukier, miód i masło i odstawiamy żeby ostygło. Kiedy będzie letnie mieszamy z jajkami, mąką, sodą i mlekiem. Konsystencja ciasta po wyrobieniu będzie dość luźna, odstawiamy je więc na około 2 tygodnie w chłodne miejsce, wtedy się odpowiednio zwiąże i będziemy mogli je wałkować. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy formując prostokąt, tak powstałe spody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Następnie wyciągamy, smarujemy jedną z części powidłami, przykrywamy drugą częścią. Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca na 3 dni. Dzień przed podaniem w rondelku rozpuszczamy czekoladę i polewamy nią ciasto. Gotowe. Smacznego