nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Piernik na cieplym mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo szybki i pyszny piernik, który zawsze się udaje.

Piernik na cieplym mleku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik na cieplym mleku

 

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. ciepłego mleka
  • 1. op cukru wanilinowego (10g)
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 kopiastych łyżeczek dżemu (wiśniowy, śliwkowy)
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • kilka kropli olejku migdałowego

 

  • ew. lukier , polewa czekoladowa lub cukier puder na wierzch
  • Do środka możemy dodać jabłko,bakalie lub orzechy.

Sposób przygotowania:

Piernik na cieplym mleku
Do miski przesiewamy mąkę z sodą. Dodajemy wszystkie suche składniki: cukry kakao, przyprawę do piernika oraz cynamon. Do tego bijamy 1 całe jajko, dodajemy dżem wiśniowy,olejek oraz olej. Mleko podgrzewamy. Następnie wszystkie składniki umieszczone w misce miksujemy z dodatkiem 2 szklanek ciepłego mleka. Całość wlewamy do dobrze natłuszczonej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Pieczemy do suchego patyczka.
Piernik na cieplym mleku
W misce umieszczamy przesianą mąkę wraz z sypkimi produktami.
Piernik na cieplym mleku
Dodajemy jajko, olej i dżem, następnie będziemy miksować z ciepłym mlekiem.
Piernik na cieplym mleku
Przygotowana masa do przelania do blaszki.