sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Piernik na piwie żurawinowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na świąteczne ciasto.

Piernik na piwie żurawinowym

Składniki:

Piernik na piwie żurawinowym

Składniki

  • 250 ml piwa żurawinowego ( Karmi )
  • 750 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 3 łyżki wody
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1,5 opakowania przyprawy korzennej
  • 350 g miodu
  • 1/2 szkl suszonej żurawiny

 

  • polewa
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Piernik na piwie żurawinowym
Miód rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Ciągle miksując wlewamy stopniowo przestudzony miód i piwo.

Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. Wsypujemy przyprawę korzenną oraz przesianą wcześniej mąkę. Ciasto mieszamy do połączenia składników.

Pozostałe białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy z reszta składników.

Na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przelewamy do 3 małych keksówek. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier i kakao.

Gotujemy, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Gotową dekorujemy wystudzone pierniki.

Tagi:

ciasto piernik