Sposób przygotowania:
Piernik na piwie żurawinowym
Miód rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Ciągle miksując wlewamy stopniowo przestudzony miód i piwo.
Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. Wsypujemy przyprawę korzenną oraz przesianą wcześniej mąkę. Ciasto mieszamy do połączenia składników.
Pozostałe białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy z reszta składników.
Na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przelewamy do 3 małych keksówek. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier i kakao.
Gotujemy, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Gotową dekorujemy wystudzone pierniki.
Dodajemy sodę rozpuszczoną w wodzie. Wsypujemy przyprawę korzenną oraz przesianą wcześniej mąkę. Ciasto mieszamy do połączenia składników.
Pozostałe białką ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łączymy z reszta składników.
Na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przelewamy do 3 małych keksówek. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier i kakao.
Gotujemy, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Gotową dekorujemy wystudzone pierniki.
SylaUla
sammakko