zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Piernik owsiany na melasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny piernik o głebokim smaku i ciągnącej skórce!

Piernik owsiany na melasie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernik owsiany na melasie

 

  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 85 g jasnego cukru muscovado
  • 3 łyżki mleka (może być roślinne)
  • 100 g melasy
  • 170g golden syrup`u
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 100 g średnio zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru

 

Sposób przygotowania:

Piernik owsiany na melasie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W małym rondelku wlać olej, golden syrup, melasę, cukier. Podgrzewamy ciągle mieszając, tylko do rozpuszczenia się składników, nie zagotować. Studzimy masę. Przesiewamy mąkę z sodą i imbirem, wymieszać ze zmielonymi płatkami i skórką pomarańczową. Do suchych składników wlewamy przestudzoną masę, jajko i mleko. Miksujemy całość dokładnie. Wlewamy do formy o boku 23 cm wyłożonej papierem, jeśli chcemy aby ciasto urosło wyższe - używamy mniejszej formy. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.
Piernik owsiany na melasie
Wyrasta puszysty z błyszczącą i ciągnącą skórką