Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Piernik Trzech Króli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Szlachetny piernik na domowym zakwasie z mąki żytniej, upieczony przed świętami najlepiej smakuje w okolicach święta Trzech Króli.

Piernik Trzech Króli

Składniki:

Piernik Trzech Króli

 

  • 250 g mąki żytniej jasnej
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 2 jajka
  • 125 g miodu
  • 125 g ciemnego cukru muscovado
  • kieliszek śliwowicy
  • płaska łyżeczka sody kuchennej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • suszone śliwki

Zakwas piernikowy

Sposób przygotowania:

Piernik Trzech Króli
Zacznij od przygotowania zakwasu. Do wyparzonego słoika wsyp 100g mąki i zalej 100ml ciepłej wody, po 24h dodaj 50g mąki i 50ml wody(wymieszaj), czynność tę powtarzaj prze pięć kolejnych dni (po tym czasie zakwas powinien mieć ostry mocny zapach i kwaśny smak).

Do gotowego zakwasu dodaj cynamon, anyż i goździki, przykryj go ściereczką i wstaw na tydzień do lodówki. W rondelku rozpuść miód dodaj masło i przyprawy, ostudź.

Do ostudzonego miodu dodaj żółtka, śliwki, zakwas, alkohol i sodę a po dokładnym wymieszaniu pianę ubitą z białek.

Na koniec stopniowo dosypuj cukier trzcinowy i przesianą mąkę, gotowe ciasto przełóż do niewielkiej formy(np. keksówki) i piecz 90min w 170stop. Po ostudzeniu ciasto możesz przełożyć powidłami śliwkowymi. 

Tagi:

piernik ciasto