Sposób przygotowania:
Piernik Trzech Króli
Zacznij od przygotowania zakwasu. Do wyparzonego słoika wsyp 100g mąki i zalej 100ml ciepłej wody, po 24h dodaj 50g mąki i 50ml wody(wymieszaj), czynność tę powtarzaj prze pięć kolejnych dni (po tym czasie zakwas powinien mieć ostry mocny zapach i kwaśny smak).
Do gotowego zakwasu dodaj cynamon, anyż i goździki, przykryj go ściereczką i wstaw na tydzień do lodówki. W rondelku rozpuść miód dodaj masło i przyprawy, ostudź.
Do ostudzonego miodu dodaj żółtka, śliwki, zakwas, alkohol i sodę a po dokładnym wymieszaniu pianę ubitą z białek.
Na koniec stopniowo dosypuj cukier trzcinowy i przesianą mąkę, gotowe ciasto przełóż do niewielkiej formy(np. keksówki) i piecz 90min w 170stop. Po ostudzeniu ciasto możesz przełożyć powidłami śliwkowymi.
Do gotowego zakwasu dodaj cynamon, anyż i goździki, przykryj go ściereczką i wstaw na tydzień do lodówki. W rondelku rozpuść miód dodaj masło i przyprawy, ostudź.
Do ostudzonego miodu dodaj żółtka, śliwki, zakwas, alkohol i sodę a po dokładnym wymieszaniu pianę ubitą z białek.
Na koniec stopniowo dosypuj cukier trzcinowy i przesianą mąkę, gotowe ciasto przełóż do niewielkiej formy(np. keksówki) i piecz 90min w 170stop. Po ostudzeniu ciasto możesz przełożyć powidłami śliwkowymi.
gosiapiotrek23