Sposób przygotowania:
Piernik wg martity
Wlać miód do rondla,dodać cukier,
podgrzać do zbrązowienia.Zestawić
rondel z ognia,Wlać niepełną
szklankę wrzątku i wymieszać.
Gdy para opadnie,dodać do rondla
przyprawę do piernika i pokrojone
na kawałki masło lub margarynę,
wymieszać.
Przelać masę do miski.
Oddzielić białka od żółtek.
Przesiać mąkę i wymieszaj z sodą.
Do wystudzonej masy,dodać żółtka,
orzechy,rodzynki i całość wymieszaj
na wolnych obrotach mikserem,dodać
mąkę z sodą.
Ubić pianę z białek.
Do ciasta dodaj pianę i wymieszaj
masę łyżką.
Wysmarować dwie kek sówki masłem i
posypać tartą bułką.
Wlać ciasto do foremek do 2/3
wysokości.
Pieczemy ok.40 minut w temp.
180-200 stopni.
podgrzać do zbrązowienia.Zestawić
rondel z ognia,Wlać niepełną
szklankę wrzątku i wymieszać.
Gdy para opadnie,dodać do rondla
przyprawę do piernika i pokrojone
na kawałki masło lub margarynę,
wymieszać.
Przelać masę do miski.
Oddzielić białka od żółtek.
Przesiać mąkę i wymieszaj z sodą.
Do wystudzonej masy,dodać żółtka,
orzechy,rodzynki i całość wymieszaj
na wolnych obrotach mikserem,dodać
mąkę z sodą.
Ubić pianę z białek.
Do ciasta dodaj pianę i wymieszaj
masę łyżką.
Wysmarować dwie kek sówki masłem i
posypać tartą bułką.
Wlać ciasto do foremek do 2/3
wysokości.
Pieczemy ok.40 minut w temp.
180-200 stopni.