sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Piernik wg sylwioslawy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moje ulubione ciasto. Polecam

Piernik wg sylwioslawy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernik wg sylwioslawy

 

  • składniki:
  • ciasto:
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • przełożenie
  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych
  • polewa:
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Piernik wg sylwioslawy
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier. Całość mieszamy. Dodajemy następnie miód, przyprawę korzenną. Mieszamy jeszcze przez minutę i zdejmujemy garnek z ognia. Dodajemy sodę, mleko oraz jajka. Mieszamy całość. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy aby nie było grudek. Gotową masę wlewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 40-50 minut w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu piernik studzimy, kroimy na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wodę i kakao. Całość mieszamy. Gotową polewę ostawiamy do ostygnięcia. Następnie polewamy piernik i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Piernik wg sylwioslawy
Po upieczeniu ciasto należy ostudzić a nastepnie kroimy na pół
Piernik wg sylwioslawy
Piernik przekładamy powidłami śliwkowymi