zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Piernik wg Zub3r'a

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny i prosty w przygotowaniu piernik przekładany powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową.

Piernik wg Zub3r'a Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik wg Zub3r'a

 

  • 4 jajka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyż kakao
  • 2 łyż przyprawy do piernika
  • 1 szkl śmietany 18%
  • 100 g suszonych śliwek
  • powidła śliwkowe
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Piernik wg Zub3r'a
Do miski wbijamy jajka, dodajemy miód, sól, cukier i posiekaną, miękką margarynę. Ucieramy. Następnie wlewamy śmietanę i miksujemy. Do ciasta wsypujemy wymieszane i przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i przyprawą do piernika. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki śliwki i mieszamy. Ciasto wlewamy do formy podłużnej i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Upieczone ciasto studzimy. Ciasto dzielimy na trzy części i smarujemy powidłami śliwkowymi. Na koniec wierzch oblewamy polewą i ozdabiamy. Smacznego!
Piernik wg Zub3r'a
Jajka ucieramy z margaryną, miodem i cukrem.
Piernik wg Zub3r'a
Dodajemy śmietanę i pozostałe sypkie składniki.
Piernik wg Zub3r'a
Na koniec do ciasta dodajemy posiekane śliwki.
Piernik wg Zub3r'a
Upieczony piernik przekładamy powidłami.