gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Piernik z bakaliami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pierniczek nadziany bakaliami :)

Piernik z bakaliami.

Składniki:

Piernik z bakaliami.

 

  • 3 szkl mąki
  • 1,5 szkl cukru
  • 4 jajka
  • 10 łyżek oleju
  • 1,5 szkl mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 paczka przypraw do piernika
  • 4-5 łyżeczek cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • pół słoiczka dżemu
  • owoce kandyzowane
  • rodzynki, orzechy

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik z bakaliami.
W naczyniu ucieramy jajka z cukrem, dodajemy olej, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy miód a potem mleko i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu składników dodajemy dżem i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką. Po wymieszaniu wszystkich składników dodajemy owoce kandyzowane, orzechy i rodzynki tylko nie za dużo bo ciasto opadnie. Piec w tem 180 c w nagrzanym piekarniku. 

Smacznego