brzoskwinia

brzoskwinia

Kuchcik
[Przepisów: 7]

Piernik z cytrynowym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smacznego:):):):):):):):)

Piernik z cytrynowym lukrem

Składniki:

Piernik z cytrynowym lukrem

 

  • 150g masła
  • 100g ciemnego cukru muscovado (ja dałam zwykły)
  • 200g golden syrupu - zastąpiłam miodem
  • 200g melasy (pominęłam, dając zamiast niej cukier)
  • 2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 250ml mleka
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczona w 2 łyżkach ciepłej wody
  • 300g mąki

 

Sposób przygotowania:

Piernik z cytrynowym lukrem
W garnuszku roztopić masło z cukrem, dodać miód, melasę (ja dałam cukier), imbir i cynamon. Dodałam także przyprawę piernikową, następnym razem dam jej więcej, bo uwielbiam jak piernik intensywnie nią pachnie i smakuje. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka, sodę rozpuszczoną w wodzie, na końcu wsypać mąkę. Całość dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać (masa będzie bardzo lejąca) do formy 20x30 cm (u mnie tortownica o średnicy ok.23 cm) i piec 45-60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić przed polukrowaniem Lukier: *1 łyżka soku z cytryny *175g cukru pudru *1 łyżka ciepłej wody Wszystko rozetrzeć i posmarować gotowy piernik.