MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 260]

Piernik z dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny, lekko wilgotny świąteczny piernik, ze słodkim dżemem i kwaśną cytryną

Piernik z dżemem truskawkowym

Składniki:

Piernik z dżemem truskawkowym

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika (ok.2 łyżek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki pudru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • dżem truskawkowy (lub inny)
  • kandyzowana skórka z cytryny/ pomarańczy
  • polewa czekoladowa/ tabliczka czekolady

 

  • użyłam szklanki o pojemności 350ml

Sposób przygotowania:

Piernik z dżemem truskawkowym
Mąkę przesiewamy. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, następnie dodajemy jajko, mleko i olej - mieszamy łyżką. Masę wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 20-30 minut. Gdy piernik ostygnie, przekrawamy go na dwie części i smarujemy dżemem. Polewę rozpuszczamy we wrzątku / czekoladę topimy w kąpieli wodnej i łyżką polewamy piernik. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę z cytryny.