Sposób przygotowania:
Piernik z gwiazdkąBabka cytrynowa
Do misy wbijajmy jaja i wsypujemy ksylitol, ubijamy na puch. Masło miękkie dodajemy do ubitych jaj i miksujemy na lekkich obrotach. Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Na samym końcu dodajemy parę kropel olejku.
Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto cytrynowe. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w 1 centymetrowe kawałki i wykrawamy formą gwiazdki.
Ciasto piernikowe
Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy przyprawy korzenne miód , mąkę, śmietanę. Łopatką mieszamy ciasto. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do formy 1/3 ciasta i równo w rzędzie kładziemy gwiazdki.
Wykładamy resztę ciasta piernikowego i pieczemy w 170 stopniach koło 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy czekolada i posypiemy dmuchami gwiazdkami.
Renata9
lalunia