Sposób przygotowania:
Piernik z suszoną śliwką
Do garnka wkładamy masło, miód, czekoladę, kakao, gwiazdki anyżu, przyprawę do piernika oraz laski cynamonu i podgrzewamy tak aby składniki się połączyły. Uważamy aby nie zagotować. Wyciągamy gwiazdki oraz laski. Jajka ubijamy na puszysty krem razem z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Mieszamy z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem, a na koniec dodajemy wystudzoną masę czekoladową. Całość wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem formy. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Do garnka wkładamy powidła, suszone śliwki, skórkę z połowy pomarańczy oraz wyciśnięty sok, a na sam koniec laski cynamonu i gotujemy na małym ogniu. Gdy sok troszkę odparuje, wyciągamy laski cynamonu i całość miksujemy. Gdy troszkę przestygną przekładamy powidłami przekrojone ciasto. Do garneczka wlewamy śmietanę i zagotowujemy, następnie rozpuszczamy w niej czekoladę oraz masło. gdy przestygnie oblewamy nią ciasto. Po całkowitym zastygnięciu dowolnie dekorujemy.