madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Piernik z suszoną śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto upiekłam zainspirowana przez pana Pawła Małeckiego piekącego dla sieci Lidl.

Piernik z suszoną śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z suszoną śliwką

 

Sposób przygotowania:

Piernik z suszoną śliwką
Do garnka wkładamy masło, miód, czekoladę, kakao, gwiazdki anyżu, przyprawę do piernika oraz laski cynamonu i podgrzewamy tak aby składniki się połączyły. Uważamy aby nie zagotować. Wyciągamy gwiazdki oraz laski. Jajka ubijamy na puszysty krem razem z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Mieszamy z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem, a na koniec dodajemy wystudzoną masę czekoladową. Całość wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem formy. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu studzimy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Do garnka wkładamy powidła, suszone śliwki, skórkę z połowy pomarańczy oraz wyciśnięty sok, a na sam koniec laski cynamonu i gotujemy na małym ogniu. Gdy sok troszkę odparuje, wyciągamy laski cynamonu i całość miksujemy. Gdy troszkę przestygną przekładamy powidłami przekrojone ciasto. Do garneczka wlewamy śmietanę i zagotowujemy, następnie rozpuszczamy w niej czekoladę oraz masło. gdy przestygnie oblewamy nią ciasto. Po całkowitym zastygnięciu dowolnie dekorujemy.
Piernik z suszoną śliwką
Do garnka wkładamy czekoladę miód masło gwiazdki anyżu laski cynamonu kakao oraz przyprawę do piernika
Piernik z suszoną śliwką
Smażymy powidła z śliwkami oraz sokiem i skórką z cytryny a także laskami cynamonu
Piernik z suszoną śliwką
Powidłami smarujemy ciasto i przykrywamy drugą częścią
Piernik z suszoną śliwką
Zagotowujemy śmietanę i rozpuszczamy czekoladę i masło