nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Piernik z karmelem i mąką żytnią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny piernik z dodatkiem karmelu. W sam raz do popołudniowej kawy. Zamiast polewy z powodzeniem można użyć cukru pudru.

Piernik z karmelem i mąką żytnią

Składniki:

Piernik z karmelem i mąką żytnią

 

Sposób przygotowania:

Piernik z karmelem i mąką żytnią
1. Przygotowujemy karmel- na mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier (1 szkl.) Cały czas mieszamy, do czasu aż się roztopi. Następnie dodajemy sok z cytryny, wodę oraz miód. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Lekko przestudzamy, 2. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawę i mleko. Następnie naprzemiennie dodajemy śmietanę i przesiane wcześniej mąki. Dokładamy karmel i ponownie mieszamy. 3. Keksówkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartę. Wlewamy ciasto, które następnie pieczemy w 180stopniach ok. 1 h - do suchego patyczka. 4. Po ostygnięciu wyjmujemy ciasto. Polewę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i ozdabiamy ciasto.