goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Piernik z kawą do kawy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Piernik jest doskonały. Orzech zamiast mielić można także drobno posiekać. Można dodać łyżeczkę więcej przyprawy do piernika.

Piernik z kawą do kawy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik z kawą do kawy

 

  • ciasto:
  • margaryna 12 dag
  • miód 25 dag
  • cukier 8 łyżek
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • mleko 1 szklanka
  • jaja 2 sztuki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika 3 łyżeczki
  • kakao 1 łyżeczka
  • kawa 2 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Piernik z kawą do kawy
Miód, cukier, margarynę, kawę prawdziwą mieloną, kakao oraz przyprawę do piernika łączymy w garnku, całość zagotowujemy, a następnie studzimy. Do zimnej masy dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy lub miksujemy. Przelewamy ciasto na blaszkę i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Masa orzechowa: mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy masło oraz zmielone orzechy. Całość dokładnie mieszamy i gorąca masę przelewamy na wystudzony placek.
Piernik z kawą do kawy
Miód, cukier, margarynę, kawę prawdziwą mieloną, kakao oraz przyprawę do piernika łączymy w garnku
Piernik z kawą do kawy
Całość zagotowujemy, a następnie studzimy
Piernik z kawą do kawy
Do zimnej masy dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy lub miksujemy
Piernik z kawą do kawy
Przelewamy ciasto na blaszkę i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.