Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Piernik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Troszkę inny przepis a piernik

Piernik z makiem

Składniki:

Piernik z makiem

 

  • 2,5 szkl mąka,
  • 1 szkl mak,
  • 1/3 szkl cukier,
  • 1/4 szkl miód,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyzki marmolada,
  • 2 szt Przyprawa do piernika,
  • 200 ml mleko,
  • 12 dag masło,
  • 1 łyzeczka soda oczyszczona Prymat,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 5 dag Skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 10 dag rodzynki,
  • 10 dag orzechy siekane,
  • 2 szt jajka

 

Sposób przygotowania:

Piernik z makiem
Masło z miodem rozpuścić, ostudzić. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości, wsypać mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Następnie dodać marmoladę, masło z miodem, przyprawy do pierników, mleko i mak. Pod koniec wsypać orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Piec w temp 180 stopni około 55-60 minut.